tisdag 3 januari 2012

Jag orkar inte längre

Nu ger jag upp det här med att konsekvent använda ordet "dom". Grejen är att det ser dumt ut när man skriver "de"/"dem" i utpräglat talspråk. T.ex. repliken "Sådana som de är ju sjuka i huvudet". I löpande text ser det dock för barnsligt ut att köra med "dom". Jag insåg det när jag läste igenom mitt förra blogginlägg. Från och med nu tänker jag skriva "de"/"dem" i löpande text och "dom" i repliker. Känns som den enda rimliga lösningen.


Tack vare mina läsare (Nicolas Krizan och "Jonas") som är bättre än jag på Google, har jag nu fått reda på mer om Manfrin och gåtan med de "svenska" Nisse-serierna.

Jag tror jag kommit ett par steg närmare sanningen. Google translate via italienska gav en ganska förvirrad översättning av en intervju med Manfrin, men så här tror jag att det ligger till:

Nisses skapare George Gately Gallagher gjorde bara skämtteckningar (dvs "enrutingar") med figuren. Syndikatet som förvaltade rättigheterna för Nisse, kontaktade den italienske tecknaren Umberto "Manberto" Manfrin för att de ville göra tecknade serier med Nisse. Varför de kontaktade en italienare vet jag inte. Kanske för att Nisse var ovanligt poppis i Italien. Kanske för att Manberto var billig och bra. Manfrin gick med på att utveckla Nisse så att han gick på två ben och kunde prata. Var dessa serier publicerades ursprungligen, har jag ingen aning om. Jag har uppfattat det som att allt detta hände på 70-talet, innan det började göras tecknade filmer (för TV) med Nisse på 80-talet. Efter succén med TV-serien började Marvels barnserieimprint "Star Comics" ge ut en serietidning med Nisse (med enbart amerikanska serieskapare). Star Comics-tidningen blev grunden för den svenska utgåvan, men man drygade ut den med gamla George Gately Gallagher-skämtteckningar och Manfrin-serier. Jag tror alltså inte längre att Sverige varit inblandat i att tillverka Nisse-serier. Manfrin dog 2005.


Manberto

18 kommentarer:

 1. Brukar använda dem känns mer högtidligt.

  SvaraRadera
 2. Vill du att allt du skriver ska ge ett högtidligt intryck?

  SvaraRadera
 3. Hihi... "Oroshjärta" Man kan ju inte alltid använda "dem", det är ju som att alltid använda "oss"!

  SvaraRadera
 4. OM man är osäker på när man ska använda "de" resp. "dem" kan man hålla i minnet att "de" kan bytas ut mot "vi" och "dem" kan bytas ut mot "oss" i en mening..

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. jag skrev precis vad du skrivit och försökte ta bort det å ändra men så syns det! ha ha. jag tycker det är svårt att se vad som ser bäst ut av de och dom... som du tänker jag dom i pratbubblor men jag har några sådana i banglatown som ser helt störda ut. gud vad svårt det är!

  SvaraRadera
 7. Enligt italienska Wikipedia publicerades "Isidoro" ("Katten Nisse") ursprungligen i tidningen "Topolino" ("Musse Pigg") (!) Det verkar dock röra sig om George Gatelys originalteckningar. Enligt Fondazione Franco Fossati (italienskt seriemuseum) så publicerades Manfrins strippar i tidningen "Più", som en "fri tolkning, med den amerikanska utgivarens tillstånd" av ursprungsfiguren.

  Angående "De/Dem/Dom" tycker jag att du gör helt rätt. Kommer du att utveckla skillnaden talspråk/skriftspråk vidare ytterligare? "Såna som dom är ju sjuka i huvudet?" (Eller, draget till sin spets "Såna som dom e ju sjuka i huvet"). Själv föredrar jag de/dem rätt av, men skriver väldigt sällan dialog. Svårt.

  SvaraRadera
 8. Tack för hjälpen, Jonas. kan du italienska? Manfrins Nisse-strippar i tidningen "Più"... vet du när de publicerades?

  Jag skulle nog skriva just "Såna som dom är ju sjuka i huvudet?". Det finns gränser för mig. Jag gillar inte när man skriver "e" istället för "är". En vanesak antagligen.

  SvaraRadera
 9. Jag har pluggat litet italienska, så jag förstår det hyfsat. Men jag skulle inte säga att jag kan prata det.

  Enligt Fondazione Franco Fossati så började stripparna publiceras i slutet av sjuttiotalet. Più fanns på 70- och 80-talen.

  Googlade runt, men hittade väldigt litet om tidningen "Più". Ordet betyder "Mer", så det är svårt att filtrera träffarna... En Facebookgrupp har de givetvis. Du kan ju joina och fråga runt. "Quelli che compravano il giornalino "Più" !!" ("De som har köpt tidningen "Più").

  SvaraRadera
 10. Hittade ett forum där de diskuterar gamla nummer av "Più". Det verkar som om Katten Nisse gick där mellan 1985 och 1988. Han som skriver (jag utgår från att det är en han) verkar hyfsat insatt. De gjorde tydligen en massa serieversioner av tecknade filmer som visades på "Euro TV".

  SvaraRadera
 11. FFF skriver mer generellt "Från slutet av sjuttiotalet publicerades hans teckningar [bland annat Katten Nisse] i [bland annat] Più", så jag tror mer på forumskillen.

  SvaraRadera
 12. Tack! Jävligt intressant. Manberto var alltså först med Nisse-serier och först med att låta Nisse prata och gå på två ben.

  SvaraRadera
 13. Bra. "Dom" är av ondo och jag mår direkt dåligt av att läsa en text med "dom" i, även om det numera är korrekt att skriva så.
  / Ami

  SvaraRadera
 14. Dom är ju en kyrka. Eller också något som domare delar ut. Och e heter det möjligen i en viss del av landet. "Sånna som dåmm ä ju sjuka i huvet."

  SvaraRadera
 15. jkdjklsdjklsdfjklsdfjklsdfjklsfjklsdfjklsjklsdfjklfsdjklsfdjklsdjklfjklsdjfjklsdfjklsdfjklsdfjklsfdjklsdfjklsdfjklsfjklsdfjklsdfjklsfjklsdfjklsdfjklsfdjklsdfjklsfdjklsfdjklsfdjklsdfjklfsdjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdjkljklfsdjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklfsdjklsdfjklfsdjklsdfjklsdfjklfjksdklfjklsdfjklsdfjklsdfjkljklsdfjklsdfjklsdfjklfdjklsdfjklsdfjklfsdjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsfjkljklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjkljklsdfjklsdfjklfsdjklsdfjkldfsjklfsdjklsdfjkljkldsjfklsdjklfjklsdfjklsdfjkljklsdfjklsdfjklsdfjkljklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjkldfjklfdjklsjkldfssdfjkljklsdfjklsdfjklfsdjklsdfjklsdlfjsdfkljfklsdjfksdjklfsdkjlsdfjklsdfjksdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklfsdjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklfdjklsdfjklsdfjklfjklsdklfjsdkljfklsdjfjlsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklfsdjklsdfjklsdfjkldfjklsdfjklsdfjklsdfjkldkljfksdjsklfjsdklfjsdkfjsdkljjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjfkljsdkljfsdkljsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsfdjlksdfjklsdfjkljklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjkljklfsdjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjklsdfjkljklsdfjklsdfjklsdklfjsdklfjsdkljfklsdjfkjlsdjklfsdjksdjklfjiksdljfklsdjfklsdjfklsdjklsfjklsdjksdjklsdfjklsdfklsdfkldfklsdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklödfklösdfklösdfklödfsklösdfklösdfklödsköfksdlkösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklödklösfksdlöfksdlökfldkslöksdlklsdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfdklösdfklösdfklösdklöfsdklöfksdlökflösdkflösdklöfksdlöklösfdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdflökfsdlökflösdklösdfklösdfklösdfklödfsklösdfklösdfklösdfklöfdklödfklöfsdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösfklösdfklösdfklösdklöflösdkflöksdlfksdlkösfklösdfklösdfklöfdklöflösdkflösdklösdfklödfklödfsklödfsklöfdklösdfklödfsklödfsklödfsklödfsklösdfklösdfklösdfklödfklödfsklödfklösdfklöklösdfklöfsdklösdfklödsfksdlöklöfklödsfklösdfklösdfklösdfklöklödklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösfklösdfklösdfklösdfklflösdklsdklöfkdslöfklösdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfdklödfklösdfklöklösdfklödfklösdfklödfklöfdsklösdfklösdfklödfklösdfklösdfklöklödfsklösdfklödfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklödfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklököflösdkflösdkflöksdlöfkklsdöfksdlökflösdklöfklölfllfllölösdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdflöflödflööä

  SvaraRadera
 16. klösfklödfklöklödfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdflköflösdköklösfdklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdflköflösd<kslöfklödfksdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfksdlöfksdlökfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdklöfklösdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfksdlökflösdkkdfklösdfklösdfklösdfklösfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklöklösdfklösdfklösdkflösdkflösdklöfksdlöfklösdklösdfkklödfklöfdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfsdklösdfklösdfklösdfklöfsdklösdfklösdfklösdfklöfsdklöfklösdklösdfklöfdklösdfklösdfklösdfklöfsdklösdfklösdfklösfklösdkfsdkflsdklöfsdklösdfklösdfklösdlökflsdklöfksdlöfksdlkfslöksdfklösdfklösdfklöfsdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfsdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdflösdkflösdkkfsdklöfsdklösfklösdfklösdfklösfklösdfklösdfklösdfklösfdklöfsdklösfdklösdfklöklösdfklösdfklösfdklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdflökflösdkflösdklösdfklöklösdfklösdfklöklösdlöfklösdfklösdklöfksdlökflkpsefklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklöfklösdfklösdfklösdfklöfklöklöfklödfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfll
  klösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklklöklösdfklödfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfdföäsdfksdfklösdkflösdkflösdklöfkksdlöklödflödfdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfölöäflsdlöädllföäklsdfsdfklösdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdflösdföälsdföäsdflösdflösdfölfödlööpölpdfpsdfkosdfklsdfklölsdfklöklösdfklösdfklöll
  klösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöf
  kgklöfgklöfgklödfklöfgklöklöklödfklglöklölölfl
  klöeklöasdklösdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklösdaklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöskdlöaskdlkasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöklöasdklöklöasdklöklöasdklöklöasdklöklödasklösdaklöasdlköasdklöasdklöasdklösdklöasdklöklöasdklöadsklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklökdlöaskdlaskdlöasklödkaslödklöasködklasöködsaklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklösdaklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklösdaklösdaklöasdklösdaklödsaklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklösdaklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklöasdklödsklöasdklöasdklöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklösdaklösdaklösdaklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklöklösdaklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklösdaklöasdklöadklöaskdlöasklöasdklöasdklasdklöklösdaklöaslökdaslöklöasdklöasdklöasdklöasdklöasdklösdklöklöd

  SvaraRadera
 17. fgöägflöglögöäglfdölgdffgdfölgföädflöädflöägllöfgfgfglglglölösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfklösdfksdlöfksdlöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfkllösdfklösdklösdfklöfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklöklösdfklöklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklökflösdkflösdlöksdfklösdfklösdfklösdfklösdfklödfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöfsdklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklfklödsklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklörklössdfklösdfklösdfklösdfkfllösdfglösfflfklösdgklöfklöfgklöklöklödfklögklgklödfkglökdflökklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklöklödfklöjkljisdfjklsdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdflöklöfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklöfklösdklösdkflösdklösdfköfsdklösfklösdfklösdfklösdfklösfklöklödfsklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklödfsklödfsklösdfklöfksdlkflöksdflkösdfklöfsdklösdfklöfsdklöfsdklödfklösdfklösdfklödfklölkösdfklösdfklösdfklöfdklöklösdfklöklösdfklöklöfsdklösdfklösdfklöfklödfklöklödfsklösdfklösdfklösdfklösdfklösdfklödfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdfklösdfklöklösdfklösdfklösdf

  SvaraRadera
 18. ta bort dåmm här hemm sidorna såmm jag skriver upp nu till er

  www.facebook.se och

  www.twitter.se

  dåmm 2 hemm sidorna vill

  jag att ni ska ta bort hel eller blockera hela sidorna
  så att mann alldrig mera kann kåmma in på
  dåmm 2 sidorna alldrig mera
  kann ni göra det
  och det ska vara hela livet

  SvaraRadera