fredag 25 november 2011
Smaken av smak
Det uppstod en del förvirring efter gårdagens blogginlägg. Framförallt om smaker och lukter. Jag har gått i grundskolan och i gymnasiet. Jag har läst på en del på egen hand (Wikipedia och lite andra ställen). Jag drev ett nätfansin om smak i mitten av 00-talet. Ni får själva välja hur mycket ni vill lita på mina ord, men det är såhär jag uppfattat saken:
På tungan finns smaklökar som uppfattar dom traditionella grundsmakerna: sött, salt, surt och beskt. "Umami" är ett japanskt ord som ungefär betyder "god smak". Idag räknas umami som den femte grundsmaken i Sverige, men definitionen av hur umami smakar är vag. Tungan har (förutom receptorer för ovan nämnda grundsmaker) även receptorer för protein. Jag gissar på att det folk kallar umami helt enkelt är smaken av protein. Många har sedan blandat ihop korten och snackar mycket om upplevelser kring umami som jag snarare skulle räkna in under luktsinnet eller känseln. Vissa forskare hävdar att det även finns receptorer för fett och metall på tungan. Jag väljer att tro på detta. Sen har vi gränsfall som "hetta" (som i chili) och "kyla" (som i mentol) samt några andra upplevelser i munnen som torrhet och temperatur. Frågan är vad som är smak och vad som ska räknas till andra sinnen.
Lukt och smak blandas ofta ihop och det kan vara svårt att avgöra vad som är vad. Allting man uppfattar som smak (som inte är sött, salt, surt, beskt eller något av de andra upplevelserna jag nämnde ovan) är egentligen lukter. En jordgubbe smakar i stort sett bara sött och surt. Jordgubbe har dock en karaktäristisk doft som harmoniserar med smaken. När man är förkyld minskar luktsinnet, men smaken finns kvar. Samma sak om man håller för näsan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag anser att det finns fler smaker, ungefär lika många som det finns lukter, receptorerna tar inte bara upp 4 eller 5 smaker. Sen är det sant att känseln, lukten och hörseln spelar in väldigt mycket, vilket gör smaken mindre "känslig". Skulle vi bara ha smaken som sinne skulle vi lära oss skilja på fler smaker garanterat.
SvaraRaderaFörövrigt så är inte smaklökarna mottagliga för en viss smak utan innehåller smakceller som reagerar på i princip alla smaker. Att man känner olika smaker i olika delar av tungan är alltså en myt.
Jag skulle säga att tungan bara tar upp 4 smaker på ett tydligt sätt. Resten är väldigt diskreta. Det finns däremot hundratals tydliga lukter.
SvaraRadera