fredag 18 oktober 2013

Jag har blivit intevjuad

Frasse Levinsson studerar till journalist och gjorde en intervju med mig i Göteborg under bokmässan. Här kommer den.Foto: Anton Magnusson

Det är bokmässans sista dag. Berättelserna här inne är många, i böckerna på hyllorna och i besökarna på golvet. Här finns allt från Knasen till Proust. Simon Gärdenfors står i serieförlaget Galagos monter och tackar för i år.
- Jag kom hit första gången när jag var 17 år. Då var jag här för att försöka sälja mitt första fanzin ”Dagens Nyheter”, träffa mina idoler och gå på Galagofesten, berättar Simon.

Det har hänt en del i Simons liv sedan dess. Han har bland annat etablerat sig som serietecknare, varit programledare i tv och radio och rappat i banden Las Palmas och Far & Son. Flera av hans serier går att köpa på mässan och häromdagen köade fansen för att få dem signerade.

Simon förstod tidigt att han var tvungen att jobba på stenhårt för att kunna försörja sig på det han ville ägna sig åt. Hemma hos föräldrarna fanns också en krävande attityd.
- Ifall jag kollade på TV när jag var liten kom mamma ofta in och frågade vad jag kollade på. Om jag då svarade ”inget speciellt” blev hon alltid lite sur och sa ”Om du inte har bestämt dig för att titta på någonting skall du inte sitta här och slötitta. Då skall du göra något vettigt, gör läxorna eller läs en bok eller något!” Slackergrejen var inte riktigt accepterad i mitt hem.

Samtidigt var humorn, som kommit att bli central i såväl serier som musik för Simon, ständigt närvarande under uppväxten.
- Min morfar skämtade nästan tvångsmässigt. Flera ordvitsar i minuten. Inte särskilt bra, men jag märkte att han fick uppskattning för det. Det mesta man blir bra på är för att man kämpar på det, men jag tror att det är medfött också. Vissa har en fallenhet för att sjunga rent och vissa är lite mer tondöva. Jag tänker ändå att jag har en viss fallenhet för det.

Nu har han tagit ännu ett steg på humorvägen och börjat med stand up. Rapkarriären gjorde att han fick smak för att stå på scen. Det gav honom en annan sorts uppmärksamhet än den han hade fått som serietecknare. Han blev beroende av den, men förstod att han inte skulle kunna rappa hur länge som helst.
- Publiken kanske kommer svika när jag är 50. Nu är jag 35 och om 15 år vill jag fortfarande vara inne i nöjesbranschen. Larry David är en av mina idoler inom humorsvängen. Ingen bryr sig om att han är gammal, ful och flintskallig. Om 15 år är jag väl gammal, ful och flintskallig och då vill jag fortfarande vara kvar på scenen. Så, jag tänkte att om jag kan växla från hiphop till stand up kan jag vara det.

Steget från en krävande och ambitiös uppväxt till att rita serier om knark och sex kan tyckas långt, men dessa teman har ändå blivit centrala för Simon Gärdenfors. Själv tycker han inte att det tvunget måste finnas en motsägelse mellan att leva ett organiserat liv och att hålla på med droger.
- Det går att kombinera droger och sex med ett planerat liv. Jag kan säga att ”okej nu åker jag ut på den här turnén eller på ”Simons 120 dagar” eller bara går ut och super tre kvällar i veckan. Det går ju att planera in. Men jag ballar aldrig ur och tar ett år på tjack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar