onsdag 13 februari 2013

Skam och skandal i familjenSir Lancelot

Om lite mer än tre veckor ska jag och min farsa åka på semester till Trinidad. Vi snackade om att resa tillsammans och jag föreslog Trinidad och Tobago, eftersom jag lyssnat mycket på calypso på sista tiden. Jag har länge gillat Hawaii-musik, men i calypson upptäckte jag att de ofta kombinerade de semesterrelaterade tonerna med riktigt fyndiga texter. Sir Lancelot var en sångare från Trinidad som populariserade calypson i Nordamerika. Han medverkade i filmen I Walked with a Zombie (1943) med låten Shame and Scandal. Efter det har låten gjorts i otaliga versioner. Cornelis Vreeswijk plagierade konceptet ganska skamlöst i sin Incestvisa från 1986.

Min favoritversion är inspelad av Relator och finns på Spotify här.

5 kommentarer:

 1. Det ska väl nämnas i sammanhanget att Cornelis själv var noga med att påpeka att "Incestvisa" var en översättning (med utbytta könsroller) av Buffy Sainte-Maries ”Johnny be fair”, gjord med hennes tillåtelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då kanske det inte var helt skamlöst. Buffy Sainte-Maries ”Johnny be fair” kom väl efter Shame & Scandal i alla fall...

   Radera
 2. Skulle gissa på att konceptet är en riktigt gammal folksaga eller liknande.

  SvaraRadera
 3. Får vi höra Peter Gärdenfors i arkiv samtal då? En till fråga angående arkiv samtal. Kommer aldrig Calle Thörn att gästa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Ja, han är inbokad.
   2. Jag vet inte.

   Radera