fredag 1 februari 2013

Jag mötte Claes Holmström

Jag har tidigare skrivit om Claes Holmström, min favoritförfattare i Sverige. Hans debutroman Tredje stenen från solen (1994) påverkade mig och mina kompisar väldigt starkt. Vi har citerat och pratat om denna bok under alla år som gått sen vi läste den som tonåringar. Det var mycket Tredje stenen från solen som fick oss att omfamna den slappa livsstil som kommit att kallas "slacker". Min nuvarande livsstil har endast få beröringspunkter med nyss nämnda kultur, men det är en annan historia. Boken är en av mina största inspirationskällor som berättare, oavsett medium.

Det har varit väldigt tyst om Holmström de senaste tolv åren. Många frågor hopade sig i mitt huvud. När jag blev intervjuad i podcasten Värvet, ställde Kristoffer Triumf sin standardfråga om vem som borde bli intervjuad härnäst. Jag svarade Claes Holmström. När jag väl startat min egen podd, kom jag på att jag kunde ta saken i egna händer. Jag skrev ett brev på papper, Holmström har aldrig haft någon dator, och frågade om han ville bli intervjuad i Arkiv Samtal. Det ville han inte, men han kunde tänka sig att ta några öl någon dag.

Igår sågs vi på min lokala bar 91:an och snackade. Det var jävligt spännande och jag fick svar på en massa frågor jag länge undrat över. Eftersom han inte ville bli intervjuad vill jag inte skriva mer än så om samtalat. Jag ville bara få ur mig detta eftersom detta mötet oerhört stort för mig.

9 kommentarer:

 1. Men kom igen, nånting kan du väl berätta? Vad gör han idag? Har han slutat skriva romaner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag berättar mer förmina vänner. Mina bloggläsare får vänta tills herr Holmström går med på att göra en intervju.

   Radera
  2. Är den här bloggen också för dina vänner? Funderat på Facebook?

   Radera
  3. Den här bloggen är för alla som vill läsa inklusive mina vänner. Jag har även Facebook.

   Radera
 2. Vad lustigt. Jag började tänka på tredje stenen från solen för ett par dagar sedan mer intensivt.. Har inte tänkt så mycket på den sen 90-talet. Fick också lust att läsa om lång fin blond av Claes Carlsson.... och Sture Dahlström och Bukowski...sånt som jag läste när jag var 20 nånting.

  SvaraRadera
 3. Liksom Josefin H här ovan började jag också nyligen att tänka på Tredje stenen från solen och annan "20 nånting"-litteratur (Bukowski, Dahlström) nyligen, då jag av en slump hittade just Tredje stenen i en bortskänkes-hög på landet, och började läsa om den.

  Simme skriver:

  Jag skrev ett brev på papper, Holmström har aldrig haft någon dator...

  Så klart en bra detalj, som ger Holmström än mer aura av en svensk Pynchon eller Salinger. Men även om han inte har haft någon dator har han inte varit främmande för att använda en, vilket framkommer i den mig veterligen senast publicerade (sista?) intervjun med honom, i antologin Skriv, skriv, skriv! från 2003:

  Jag skriver alltid för hand, smått, smått med kulspetspenna så man får plats med mycket och slipper bläddra tillbaka; fem-sex boksidor ska rymmas på ett A4. När jag väl är klar med en bok brukar jag få sitta två månader och skriva rent, ingen kan ju läsa den lilla stilen... Den första skrev jag rent på maskin, sedan har jag fått låna en dator från förlaget.

  Hela den korta intervjun finns inscannad och tillgänglig här.

  SvaraRadera
 4. Både bra och dåliga nyheter. Har länge undrat vad Holmström blev av, och nu vet man...men ändå inte.

  SvaraRadera