Wald Entertainment AB

Wald Entertainment AB
Nytt avsnitt av min sitcom "Mina problem" finns nu på Youtube. Klicka på bilden!

fredag 7 februari 2014

Kvinnan bakom Trend-luktisarna.Kay Fredericks

Kom hem till min lägenhet i Stockholm idag. På hallmattan låg boken om luktisar jag beställde innan jag åkte utomlands: "Vintage Scratch & Sniff Sticker Collector's Guide". Blev lite besviken först eftersom inlagan var i svartvitt. Jag bläddrade febrigt fram till kapitlet om Trend Enterprises. Tidigare här på bloggen har jag skrivit om jakten på min okända idol, illustratören bakom dessa luktisar.Kay Fredericks startade Trend Enterprises i sina svärföräldrars källare 1972. Hon hade tidigare jobbat som lärare på en kindergarten i Minneapolis, där hon dekorerade anslagstavlorna med färgglada figurer. Dessa figurer blev så populära att de började säljas till lärare över hela USA. Kay och hennes man köpte en tryckpress och startade företaget Trend Enterprises. De utökade så småningom verksamheten och luktisarna var först menade som klistermärken som lärarna kunde klistra in i elevernas skrivböcker som uppmuntran. Klistermärkena blev poppis även utanför skolorna och 1984 hade Trend sålt över en milliard luktisar.

Informationen om Kay Fredericks är knapphändig, men jag gissar att det är hon som illustrerat alla luktisar i den specifika stilen som jag verkligen älskar. I vilket fall som helst är hon en allt för ignorerad hjälte. Vill gärna göra en intervju med henne i framtiden.

2 kommentarer:

  1. Såg faktiskt dessa på en bensinmack för inte allt för längesedan. Funderade på vafan det var för något "nytt" på marknaden. 3 för 20 =ingen ... Deal! Skippade dock att köpa. Men kul med info , blev än mer valuta för grejerna nu! Tack simme

    SvaraRadera