Wald Entertainment AB

Wald Entertainment AB
Nytt avsnitt av min sitcom "Mina problem" finns nu på Youtube. Klicka på bilden!

onsdag 8 augusti 2012

Simon G får (nog) en örfil från ResuméResumé-bloggaren Nina Åkestam skriver att hon nog vill ge mig en örfil. Anledningen har att göra med parasiterande, narkotika och ansvar. Jag har svårt att sammanfatta hennes argument, om ni vill kan ni läsa hela inlägget här.

Jag håller med henne om "att det är helt knäppt att vi har effektiviserat allt i vårt liv så mycket de senaste 100 åren och fortfarande jobbar 8 timmar eller mer om dagen".

Andra meningar får mig att haja till.

"De flesta människor sliter och betalar skatt för att sjuka/barn/gamla/föräldrar ska kunna klara sig. Inte för att en 20-nånting kille med akademikerbakgrund ska kunna teckna serier och ta metamfetamin."

Några små faktafel kan jag "bjuda på". Jag är inte "20-nånting" utan 34. Det var Kristoffer Triumf som snackade om att han tagit metamfetamin. Jag har tagit en sund mängd tjack i mina dagar, men jag vet inte om något av det varit "met".

Det som får mig att döma ut Nina som mer eller mindre dum i huvudet är följande mening:

"(..) så som vi demokratiskt har bestämt att samhället ska vara så ska man inte göra som Simon. I alla fall inte helt oreflekterat. Det är inte meningen att en ung, frisk människa inte ska bidra till det gemensamma."

Jag lever på bidrag och stipendier från Konstnärsnämnden och Författarfonden, detta berättade jag i Värvet-intervjun som hon bygger sitt inlägg på.

Jag skapar underhållning. Jag anser att det är att "bidra till det gemensamma". Konstnärsnämnden är en statlig förvaltningsmyndighet och borde därför ingå i det "som vi demokratiskt har bestämt att samhället ska vara". Jag har ansökt om försörjning och blivit beviljad pengar för att fortsätta tillverka konst/kultur/underhållning, vad man nu vill kalla det. Lite på samma sätt som en lärare får en statlig lön.

Nina Åkestam beskriver sig själv som "reklamare". Jag skulle spontant gissa på att jag bidrar mer till det gemensamma än vad hon gör.

25 kommentarer:

 1. Haha "De flesta människor sliter och betalar skatt för att sjuka/barn/gamla/föräldrar ska kunna klara sig. Inte för att en 20-nånting kille med akademikerbakgrund ska kunna teckna serier och ta metamfetamin." kan nog vara det skönaste citatet någonsin.

  Du skulle bara äh tack för komplimangen.

  SvaraRadera
 2. "han i stort sett har levt på bidrag och stipendier sedan han gick ut gymnasiet."

  Det kan vara det mest korkade som blivit publicerat. Det är ju inte direkt så att konstnämnden och övriga statliga nämnder delar ut stipendier till vem som helst bara för att man kladdat ner en kråka på ett papper sen kallar det konst, i så fall hade varenda hemlös person kunnat ansöka om stipendier och leva ett drägligt liv.

  "Det är inte meningen att en ung, frisk människa inte ska bidra till det gemensamma"

  Detta gör mig också så jävla upprörd. Vem är hon att bestämma vad som är att bidra till det gemensamma. Att bidra till populär kulturen med en grym podcast som tar en hel del tid att göra men inte drar in några pengar som helst är väl att bidra om något. Alla bör få välja att bidra med det man är bra på, om man sen röker lite hasch på sin fritid skadar väl inte Nina.

  Så länge det fortsätter att produceras vältecknade och smarta böcker (även konst osv) som jag antar att en del utav dina bidrag och stipendier är till för så har ingen annan person att göra med hur du väljer att leva resten utav ditt liv.

  Keep it up Simon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vem är hon att bestämma vad som är att bidra till det gemensamma."

   Nej, det ska ju inte Nina göra, däremot måste någon göra det. Eftersom det är gemensamma pengar och så. I den mån Simon levt på stipendier är det ju inget att snacka om överhuvudtaget. Då var det en missuppfattning från Ninas sida.

   I den mån hans arbete "inte drar in några pengar som helst" är det ju däremot så att han levt på A-kassa eller socialbidrag, och då måste ju folket kunna ifrågasätta varför han inte behöver söka samma städ- pch hemtjänstjobb som vi andra när vi hamnar där.

   Jag råkar gilla Simons arbete skarpt (precis som Nina). Men tänk om jag inte gjorde det. Tänk om det var min egen blogg det handlade om. Den drar verkligen inte in några som helst pengar, den är mitt skapande, mitt hantverk, mitt yrke, är det att bidra till samhället? Nej, du ser ju själv. Det blir genast svårare när man inte tycker personen är cool.

   Radera
 3. "I started out as an account planner at ad agency Garbergs in Stockholm, Sweden, switching to creative about two years into my career. In 2010 I moved to New York, where I currently work as creative at Wieden + Kennedy."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha!

   Radera
 4. Angående stipendier och bidrag från bildkonstnärsfonden och författarfonden kan man också tillägga att båda dessa fonder vilar på överenskommelser där, som det till exempel heter i bildkonstnärsfondens myndighetsförordnande, "Staten årligen [anvisar] medel som ersättning åt bild- och formkonstnärer för att konstnärliga verk av deras hand i offentliga institutioners ägo visas för allmänheten eller används på annat
  allmännyttigt sätt (visningsersättning)". Sedan får ju Nina Åkestam gärna ha åsikter om vad det innebär att bidra till det gemensamma, men nu är det i alla så att de som får dessa stipendier och bidrag får dem för att de bidrar och förmodligen även i fortsättningen kommer att bidra till det gemensamma på ett sätt som de inte får ekonomisk ersättningen för i form av lön eller arvode.

  SvaraRadera
 5. Du borde veta bättre än att mucka med Sookie från True Blood. Hon har läskiga vänner.

  http://www.infinitydish.com/tvblog/wp-content/uploads/2012/01/SOOKIE-STACKHOUSE-sookie-stackhouse-2970547-400-300.jpg

  SvaraRadera
 6. Jag visst inte vem du var. Nu vet jag det. Jag tycker du tillför! Jag visste inte vem Nina var heller. Nu vet jag att jag sett/hört henne hela mitt liv. Varje gång jag hör en politiker. Varje gång jag ser en amerikansk dokusåpa. Varje gång jag ser ett flåshurtigt hemmahosreortage i vår lallande ankdamm. Hon kan heta något annat men det är en Nina.

  SvaraRadera
 7. jag tycker varlden ar battre tack vare dig.

  SvaraRadera
 8. Hej Simon och alla andra, inlägget jag skrev skulle inte ha publicerats i sin nuvarande form. Det fanns några jätteklantiga formuleringar där som jag fattar uppfattades som de gjorde, även fast det inte var min mening. Har skrivit några korrigeringar som man kan läsa här: http://blogg.resume.se/nina-akestam/2012/08/08/in-sweden-we-call-this-a-poodle/

  Vad gäller att jag jobbar med reklam så stämmer ju det, och jag fattar att man kan ha invändningar mot det. Men min blogg har alltid handlat om ett kritiskt förhållningssätt till det dåliga med reklam, från könsstereotyper till mångfaldsproblem och överkonsumtion, och så försöker jag jobba i min vardag också. Lika lite som jag antar att en musiker vill stå till svars för all musik i hela världen gillar jag all reklam som görs.

  SvaraRadera
 9. Nina, gå och lägg dig. Ge dig på M.Birro i stället... han kanske skulle bry sig på riktigt. Eller nej, akta så han inte tar livet av sig.. Men skit samma. Din artikel/krönika var onödig. För vem var den egentligen skriven till?.. jaja.. Heja Simon G. Vi ses på Henriksberg !

  SvaraRadera
 10. Ärligt talat tror jag du gör fler folk glada än upprörda.

  SvaraRadera
 11. fatta ingenting av Ninas inlägg.

  SvaraRadera
 12. Nina vill vara en sak, det är det hon skriver om, men hon är bara ännu en loj reklamare som är lite skönt vänster vid Nytorget. Hon tror att bara för att hon inte gillar "för" smala modeller är hon en "fin" reklamare men hon kränger allt som hennes coola byråer vill. Även kärnvapen. Slemmigt.And she won't admit it.

  SvaraRadera
 13. Hon är östermalmstjejen som flyttade till Sööööder. Och blev mer politiskt vänsterkorrekt än någon som bor där på Gräddhyllesöder. Konkurrensen är stenhård.

  SvaraRadera
 14. Gillar hennes läsare som reagerar på att du kallade henne "mer eller mindre dum i huvudet" när hon kallar dig för en pojkspoling som flummar runt och köper metamfetamin för sitt socialbidrag på bekostnad av gråtande ensamstående mödrar. Har också lite svårt att godta hennes gardering om att det var ett åsyftningsfel och skulle gälla "personen X". Jag menar, hela inlägget handlar om Simon. En person som knarkat, fått bidrag och som tecknar serier.

  SvaraRadera
 15. Kollar på TV och dricker kaffe!!!

  SvaraRadera
 16. Lärare får inte statlig lön längre om vi ska vara petiga utan kommunal lön.

  Oavsett om man är lärare eller kulturarbetare har man ett ansvar, men det största ansvaret har man som medmänniska inte lönearbetare. Som reklamare har man mer eller mindre automatiskt brustit i detta medmänskliga ansvar.

  SvaraRadera
 17. alltså nina ska skämmas.
  simon - du är en sann hjälte i sammanhanget.
  jag skulle föreslå ett drev mot nina där vi granskar henne och hennes vanor och publicerar i din blogg...?

  SvaraRadera
 18. Ja hon verkar faktiskt vara helt dum i huvudet. Inte ett rätt någonstans och hennes "försvarstal" i sitt andra blogginlägg var något av det mest förvirrande jag läst på länge.

  SvaraRadera
 19. http://blogg.resume.se/nina-akestam/2012/08/21/happy-go-lucky/
  Här har du ett blogginlägg från Nina Åkenstam där hon berättar att hon knaprar centralstimulerande ämnen på recept. Så mycket dubbelmoral så jag blir alldeles yr.

  SvaraRadera