tisdag 7 augusti 2012

En guide till bra, amerikanska serier


Det finns ett gäng amerikanska förlag som är värda att lägga på minnet. Förlag som ger ut tecknade serier av hög kvalitet och som faller mig i smaken.


Top Shelf Productions

Bra på att hitta nya talanger. Har gett ut böcker med Jeffrey Brown, Ed Piskor och Craig Thompson. Detta förlag gav även ut min bok "The 120 Days of Simon" på engelska och har publicerat andra svenskar, t.ex. Mats Jonsson.


Drawn & Quarterly

Ett Kanadensiskt förlag med otroligt hög känsla för kvalitet. Har gett ut nästan alla mina stora idoler: Seth, Ivan Brunetti, Joe Matt, Julie Doucet, Daniel Clowes, Debbie Drechsler, Chris Ware (han ger ut det mesta själv nuförtiden, men D&Q distribuerar), Chester Brown m.fl. Ska ge ut Pippi-serier av Astrid Lindgren & Ingrid Vang Nyman. Den sistnämnda kan vara Sveriges bästa illustratör någonsin.


Pantheon Books

Ett imprint som ägs av det enormt stora förlaget Random House. Lyckas knipa många mästerverk av elitserieskaparna ("Maus" av Art Spiegelman, "Persepolis" av Marjane Satrapi och "Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth" av Chris Ware), förmodligen med hjälp av både pengar och god smak.


Fantagraphics

Klassiskt alternativserieförlag, som numera verkar fokusera på att ge ut samlingar av klassiker som Snobben och annat. Jag ska inte nedvärdera dem, de ger fortfarande ut bra serier. Har gett ut mycket av Crumb och... ja, alla de stora namnen inom genren.


Picture Box

Litet förlag som är det absolut hippaste just nu. Ger ut Fort Thunder-tecknarna, C.F. och Paper Rad. Tog över den ledande konstserieantologin "Kramers Ergot" efter Buenaventura Press (som lade ner för två år sen.)


Sparkplug Books

Även Sparkplug är ett mikroförlag med förfinad smak och fokus på lite konstnärligare serier. Ger ut hypade tecknare som Matthew Thurber och Austin English.

Känner ni till fler förlag jag borde kolla upp? Tipsa! Jag kan bara läsa engelska samt svenska och förlagen i Sverige tror jag mig ha hyfsat bra koll på.

Nobrow Press kan jag också nämna. Det är en brittisk uppstickare, som verkar ge ut en del intressanta grejer. Har inte så bra koll på Nobrow ännu.1 kommentar:

  1. Jättebra med tips. Ska ta mig en titt när jag kommer hem och se om jag kan tipsa om något tillbaka.

    SvaraRadera