fredag 10 augusti 2012

Jag råkade använda "N-ordet" på fel ställe. Inte uppskattat.
Igår besökte jag Pizzahuset i Östersund tillsammans med ett gäng som bland annat bestod av infödda Östersundare.

Jag ville testa maträtten pizzarulle. Detta är alltså en valfri pizza som rullas ihop, fylls med sallad, tomat, fetaost, gurka och valfri sås. Det var en fin snabbmatsupplevelse. Jag hade hört talas om fenomenet, men aldrig tidigare ätit en pizzarulle. När jag berättade detta för de andra råkade jag använda "N-ordet" på ett uppenbarligen mycket opassande ställe.

"Jag har aldrig sett det här på någon meny innan. Min kompis kommer från Vilhelmina och hon sa att pizzarulle är ganska vanligt här i Norrland", sa jag.

En kille i sällskapet som tidigare inte sagt så mycket, brusade upp.

"Östersund ligger mitt i Sverige!", sa han och såg inte speciellt glad ut.

"Jag vet", svarade jag, "men det ligger i Norrland".

"Det ligger i Jämtland!" upplyste han mig om.

"Ja, men det tillhör ju ändå landsdelen Norrland. Alltså som i Svealand, Götaland och Norrland." sa jag.

Han muttrade någonting till svar. Jag insåg hur känsligt ordet Norrland kan vara. Jag har tidigare hört folk från Norrbott'n som blir provocerade om någon helt ospecifikt råkar nämna att de kommer Norrland.

Kom igen för fan. Slappna av, Norrland!

21 kommentarer:

 1. Bra att detta tas upp!

  Kan säga mycket om saken men är just nu inriktat på en sak. Vad innebär "Norrland" rent geografiskt? Alltså förutom det du nämner; Svealand, Götaland & Norrland.

  Hur ska man använda begreppet "Norrland"? Vad vill en människa från Norrland egentligen kallas? Och framför allt; varför inte "Norrlänning"?

  SvaraRadera
 2. Haha, underbart! Varför bli förnärmad av något sånt, speciellt när det är sant?

  SvaraRadera
 3. min gissning är att många blandar ihop Norrland med Lappland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lappland tillhör Norrland..

   Radera
  2. Och därför kan man inte blanda ihop dem..?

   Radera
 4. Men va? Jag har träffat Östersundare som har blivit arga över att jag inte räknar de som Norrlänningar.

  SvaraRadera
 5. Jag känner igen mig! Bor i Malmö, kommer från detta lite oprecisa Norrland. Grejen är att som begrepp jämställs Skåning med Norrlänning och då Skåne är ett litet fislandskap och Norrland (typ) halva Sverige blir det lite konstigt. Som Öviksbo har jag inte så mycket gemensamt med nån från Kalix. Men det flesta i landet bor ju i södra delen så det styr ju. Numera rycker jag på axlarna när jag kallas norrlänning, omfamnar epitetet och brer på dialekten lite. Sånt uppskattas alltid. Sammanfattningsvis: "problemet" med Norrland/norrlänning är att det bara betyder norr om Stockholm/nån som inte bor i Sthlm, Gbg el. Malmö. Lite som att säga att nån är från Afrika (eller inte..)

  SvaraRadera
 6. Vi som bor i Östersund ser oss i första hand som jämtlänningar, inte som norrlänningar. Det finns t.om nån undersökning på det.

  Jag blir själv irriterad på det slarviga begreppet "norrlänning" om alla som kommer från mitten av Sverige och uppåt, som om vi alla var från samma ställe. Det är t.ex 81 mil mellan Östersund och Kiruna, som båda räknas till Norrland, medan det är 80 mil till Göteborg, som ligger långt ner i Sverige. Lika dumt att klumpa ihop exempelvis Östersund med Göteborg är det att klumpa ihop oss med Kiruna. Det är olika ställen.

  Det konstiga är att ingen gör den här konstiga hopklumpningen med södra Sverige. Alla vet att det är skillnad på Småland och Stockholm, Göteborg och Malmö. Så varför säger man då "Norrland" om resten av Sverige? Jag tycker att det är konstigt.

  Sen tror folk söderifrån att folk i norra Sverige pratar "norrländska". Som om det ens fanns nån dialekt som heter "norrländska". Pratar stockholmare och göteborgare likadant? Pratar de "södermanländska" då?

  Usch, jag gillar inte det där. Förstår att dina vänner blev irriterade. :P

  SvaraRadera
 7. Skrev slarvigt. Menade så klart inte "Småland och Stockholm" utan Växjö, Stockholm, Göteborg och Malmö, som exempel på städer folk kan skilja åt. Att folk ser skillnad på städerna i södra Sverige.

  Så varför inte de i södra Sverige se att det även är skillnader på oss i mellersta/norra Sverige?

  SvaraRadera
 8. Men det finns ju liksom inte så¨mycket emellan där uppe. Hur många människor finns det mellan Östersund och Kiruna om du drar en linje och räknar. Skulle gissa på färre än mellan stockholm och göteborg. Dessutom börjar norrland "norr om dalälven" och inte "övre hälften av sverige".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har antalet människor med saken att göra? Att Norrkand börjar norr om Dalälven har de som bor söder om Dalälven bestämt. Men konstigt är det att halva Sverige utgör Norrland. Det ligger liksom i ordets natur att det borde gälla den norra delen, inte från mitten och uppåt.

   Radera
  2. ... eller från södra Sverige o uppåt. Det där med "Norr om Dalälven" är ett skämt för oss som bor längre norrut. Gävle är INTE Norrland, oavsett vad som har "bestämts" om det.

   Radera
  3. Vad jag försöker få fram är följande:

   1. Ja, Jämtland ligger i Norrland, men vi betraktar oss i första hand som jämtlänningar. "Norrland" som landskap är för stort för att det ska gå att klumpa ihop oss alla i en och samma påse. (Dessutom har Jämtland tillhört Norge förr i världen, vilket präglat oss en del.)

   2. En stockholmare är en stockholmare, en göteborgare en göteborgare. Om det är det ingen som tvivlar. Men det är samma sak för oss. Det är skillnad mellan en östersundare, en lulebo och en Kirunabo - för vi bor LÅNGT ifrån varandra. Så att man någonstans i "Norrland" säljer pizzarullar säger egentligen ganska lite om huruvida det är vanligt överallt i norra Sverige. Kulturen skiljer. Det är inte precis promenadavstånd emellan städerna.

   3. Norr om Dalälven är konstigt. Om man drar ett horisontellt streck i mitten av Sverige ligger Gävle INTE i Norrland. Det är ett konstigt och felaktigt sätt att dela in landet på, för norr borde betyda norr.

   Så, nu ska jag sluta tjata om detta. Tycker bara inte om alla fördomar som de som bor i söder har om "Norrland".

   Radera
  4. Sveriges landsdelar

   Norrland

   Gävle ligger i Norrland, Dalälven är INTE gränsen för var Norrland börjar, Norrland är till ytan bra mycket mer än halva Sverige (~58%). Så är det, sedan får man väl tycka vad man vill om det.

   Anledningen till att Norrland hörs mer än de andra landsdelarna är förmodligen för att det bor så pass få människor där. 2005 var det runt en miljon personer (mot >4 i Götaland och >3 i Svealand) som bodde där och att bunta ihop en miljon människor till en enhet förekommer som bekant i andra fall också, typ Stockholmare... Människan har såvitt jag vet aldrig grupperat folk efter storleken på det område de bor i utan snarare mängden människor. Som en övning kan man kolla på den här listan. Sortera först efter folkmängd och se hur många städer du kan peka ut på en karta. Sortera sedan efter area och se hur det går då.

   Radera
  5. "Som en övning"... Nej, jag hoppar faktiskt den biten. Vad som är rätt och fel enligt gängse regler intresserar mig inte. Vad som intresserar är att konsekvenserna av det blir fel.

   Avstånden gör att det blir kulturskillnader och därför är det inte oviktigt. (80 mil är lika mycket åt båda håll, som i exemplet med Kiruna-Östersund, Östersund-Göteborg.) Det blir därför ofta fel att säga "det är vanligt i Norrland" om man vill hänvisa till speciella kulturella yttringar (pitepalt, t.ex) eller att folk "är" på ett visst sätt i norr.

   Jag ser den verklighet jag lever i och där identifierar sig Östersundsbor som jämtlänningar i första hand. Vi säger att vi bor i Jämtland, inte Norrland, även om det tillhör Norrland.

   Nu har jag sagt mitt i frågan.

   Radera
 9. I Luleå (Norrland) får man en ihoprullad kebabpizza när man beställer en kebabrulle. Som om detta vore självklart. Orientdressing är även standarddressing till kebab här.

  Beställ aldrig en kebab i Norrland!

  SvaraRadera
 10. Vem är din kompis från Vilhelmina? Haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, coolt!

   Men för att hålla topic - är inte Östersundsbor (eller jämtlänningar generellt) jävligt lokalpatriotiska? Får en känsla av att dom vill vara lite egna.

   Mvh

   Radera
  2. Det ligger lite i det - men det är mycket skämt bakom det också, glimten i ögat. Om vi inte kallas norrlänningar då. ;)

   Radera
 11. Alltså, det här är som att trampa på en öm tå, framförallt för oss jämtar som ju egentligen är norrmän och inga nordsvenskar/"norrlänningar". Det finns liksom inget komiskt i situationen, det handlar bara om ett upprätthållande av en asymmetrisk maktbalans även om det naturligtvis sker omedvetet från Simons sida. Men som jämte så är det ändå frustrerande att ständigt behöva påpeka att man inte identifierar sig som norrlänning.

  SvaraRadera