fredag 3 januari 2014

Jag är intresserad av Mats BexellIllustrationerna på Butterick's skämtartiklar har alltid känts som en självklar del av populärkulturen för mig. De är utförda i en så proffsig stil att jag tog för givet att de var gjorda av en amerikan.

Jag blev därför lätt chockad när jag fick reda på att det var en svensk man som låg bakom dem. När vi skulle spela in det fjärde avsnittet av min talkshow "ZTV presenterar The Simon Gärdenfors skräp-kultur-show" (2008) gjorde jag lite research och fick till slut tag på tecknaren. Mats Bexell, som bor i Halmstad, ville inte medverka i programmet, men vi pratade en stund i telefon.

Han hade illustrerat förpackningarna till skämtartiklarna sedan 1982 och höll fortfarande på med detta. Han har även tecknat logotypen till Fun City i Varberg, en figur som uppmärksammats av bloggen "Hatgubbe".

Mats Bexell var även aktiv som serietecknare en kort period. Han skapade serien "Slim Slimsson" i tidskriften "Veckans brott" 1975. Denna serie handlade enligt Bexell om "två maffiatyper". Jag har letat mycket efter denna enligt uppgift "halvpornografiska" tidning, men den verkar vara väldigt svår att hitta.

När jag pratade med Mats Bexell 2008 sa han att pojken på förpackningarna inte hade något namn, men nyligen såg jag att han på Butterick's hemsida börjat kallas för "Bus-Bengan". Den vuxne blonde mannen på bilderna var enligt Bexell också namnlös och skulle föreställa "en äldre vuxen släkting". Detta verkar senare ha efterhandskonstruerats till att mannen är Bus-Bengans plastpappa "Mats-Ove" och presenteras på Butterick's hemsida under rubriken "Stabben". Ett uttryck jag tidigare enbart hört i Cornelis Vreeswijks "Brev från kolonien".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar