tisdag 22 mars 2011

Mitt mest värdefulla godis


Jag äger en oöppnad ask blå Opal. Bäst före 09-06-2006. Det är en sorts lakrits från Island. Jag beställde två askar från en kompis, mest för skönhetens skull. Sparade en i obruten originalförpackning. Delade en med Johannes Nilsson som recenserade den i Smak. Jag citerar:

"Opal
halstablett, Noi Sirius Hf, Island

Det har de senaste åren snackats en del om ”den femte smaken”, umami, som av dom som lyckats identifiera den bäst beskrivs som ”en känsla av fyllighet”. Men en känsla är ingen smak, även om japanerna säkert har invändningar, bak och fram som dom tänker där borta. Om den femte smaken överhuvudtaget existerar hittar man den snarare på en annan vindpinad havsö där man lever på fisk och inte tål sprit: på Island tillverkas ”Opal” som bäst kan beskrivas som en känsla av gzzzzz, med inslag av geting.
Johannes Nilsson"

Godiset förbjöds strax efter detta då det innehöll kloroform. Nu finns det över fyrtiotusen personer på Facebook som vill ha tillbaks sin blå Opal. Oöppnade askar säljs för fyrsiffriga belopp.

3 kommentarer:

 1. Haha ballt! Rama in den.

  SvaraRadera
 2. Började genast googla lite.. Hittade några askar men insåg senare att det var den blåa du ville ha och inte röda blå och rosa.. Blev ju genast riktigt sugen på att smaka detta underverk men det verkar man ju aldrig kunna komma över..
  (http://www.nordicstore.net/icelandic_opal_topas_pastilles_1281_ctg.htm)

  SvaraRadera
 3. Blå Opal smakar exakt som Airfix modeling glue luktar. Tänk att äta Karlssons klister typ. Stickig kemisk smak, helt utan hint av någon "naturlig" smak. Fascinerande. Martin

  SvaraRadera