måndag 19 juli 2010

Degeberga samlarmarknadMin pappa växte upp i Degeberga/Forsakar i Skåne. När jag var liten var en av årets höjdpunkter byns årliga samlarmarknad. Jag var en fanatiskt seriesamlare och det var på denna marknad jag bland annat upptäckte min favoritsuperhjälte: Captain Marvel.

I år var första gången i vuxen ålder jag återvände till mina drömmars mål. Jag undrade förstås om det skulle vara lika fett som i mitt minne. Det var det.Dagens första garv infann sig när jag hittade en samling pins med slogans och gimmick-fraser. Min storebror Dan gjorde mig uppmärksam på en variant av klassikern "Jag har sju intressen: Sex och öl". Här har den, av någon oförklarlig anledning, översatts till engelska: Ett språk där just denna ordvits går förlorad.Den risiga typografin på "Många tror att jag inte är miljonär" gjorde även den knappen hejdlöst rolig.

Min gode vän Sandro Müntzing anslöt snart till marknaden och vi åt några "sillsnacks" från Sillapågens vagn. God, nystekt strömming i bröd med chili- eller gravlaxsås.

Det största fyndet jag gjorde var Sven Hagmans bok "Tidernas godis" från 1986. En jävla jackpot för en kille med mina böjelser, även om jag fick hosta upp 380 spänn för den.

Jag hittade även tre nummer av "Alla tiders seriejournal" som jag nämnde i förra blogginlägget.Höjdpunkten var serien med det otroligt skojiga namnet "Slim Pickens". Underrubriken "ingen passar honom" förhöjer det hela ännu en nivå. det måste röra sig om en felöversättning, då inget i serien ger någon närmare förklaring till varför "ingen passar honom".Serien "Danny Dumbom" var lite för mycket, även för mig. Jag gillar dåliga skämt, men det måste finnas gränser. Jag citerar hela ensidaren:

"Ser jag i syne? Dumbom läser en bok!"
"Vad läser du om Dumbom?"
"Om vilda västern!"
"Jaså?"
"Ja, och jag har lärt mig nåt också!"
"Vaddå?"
"Att världens bästa ingenjörer är från västern!"
"Står det i boken?"
"Inte precis! Men dom måste ha varit väldigt skickliga där för..."
"... dom gjorde alltid tåg över fall!"
"!!!"

3 kommentarer: