Wald Entertainment AB

Wald Entertainment AB
Nytt avsnitt av min sitcom "Mina problem" finns nu på Youtube. Klicka på bilden!

lördag 30 juni 2012

Olor i motljus


För ett tag sen var jag på releasefest för Pelle Forsheds nya seriebok "De anhöriga". (Det jag hittills läst i boken är svinbra).

Jag träffade seriefrämjaren Ola Hammarlund och Ola "Home Made Comics" Forssblad. Ola berättade att han nyligen var på en tillställning där det var tre personer som hette Ola. Då kom jag på att mitt sällskap på dagens fest också hette Ola. Ola Hansson. Jag blev uppspelt och bestämde mig för att ta ett foto på alla tre. Jag råkade ta fotot i motljus. Ola föreslog att jag skulle börja samla på "Olor i motljus".

Igår när jag spelat på Barbro hamnade jag vid samma bord som tre personer med namnet Viktor/Victor. Jag tog ett foto. Det blev också ganska mörkt.


fredag 29 juni 2012

Jag har fått hjälp!


Facebook gav ett skralt resultat, men bloggen gav stor utdelning. Nu har jag fått in en hög med erbjudanden om teknisk support. Vinnarna av shotsbrickan är Jocke Boberg och Anton Bohlin! Jag ser fram emot copy-party och brinnande godis-shots rakt in i ansiktet på Dovas.

Fast först och främst. Glöm inte att rappar på Barbro ikväll. Läs mer här!

torsdag 28 juni 2012

Jag har dåligt självförtroende

Någon som bor i Stockholm och som vill hjälpa mig med att installera datorprogram?

Jag har dåligt självförtroende när det gäller teknik. Har väldigt svårt att lära mig datorprogram och dylikt på egen hand. Helst vill jag att någon ska sitta bredvid mig och hjälpa till när det blir fel, tills jag lärt mig allting.

En plan jag har är att starta en podcast och jag behöver lite hjälp med tekniken. Vill lära mig hur man spelar in ljud och klipper på bästa sätt. Jag äger en mick och ett puffskydd och tänkte köpa en mixer eller ett ljudkort. Jag behöver också hjälp med att ladda ner PhotoShop och InDesign med mera samt att installera allting på min nya MacBook.

Jag bad om hjälp på Facebook och skrev:

"Någon som bor i Stockholm och kan hjälpa mig att installera en massa program på min nya MacBook Pro? Jag och Viktor Arve försökte för ett tag sen, men vi gav upp efter ca 40 minuter och gick och söp istället."

Någon erbjöd sig att hjälpa till över Skype. Jag svarade att...

"Jag vill inte göra det över Skype, jag vill att någon sitter bredvid mig och pekar och berättar. Jag bjuder givetvis på shotsbricka + öl på Söder-Dovas som tack för hjälpen."

Jag fick 32 "likes" på mitt inlägg och 11 kommentarer. Dock inget bra erbjudande om hjälp. Hedersmannen Tony Senghore erbjöd sig att hjälpa till, men han skrev samtidigt att han är "ingen mac expert" och att han inte hade tid förrän i nästa vecka.

Någon annan som känner sig hugad? Jag vill gärna komma igång så fort som möjligt. Kontakta mig på Facebook eller skriv till gardenfors@email.com

onsdag 27 juni 2012

Möt mig i sommar...

Jahapp, då var det dags för det årliga inslaget som går ut på att jag listar mina planer inför sommar och höst.


1. Jag rappar på Barbro i Stockholm nu på fredag (29:e juni). Läs mer här!

2. Jag medverkar i den populära podcasten "Värvet". Avsnittet med mig släpps på tisdag. (3:e juli).

3. Jag rappar på Mascot i Malmö. Det rör sig givetvis om min omåttligt populära krogshow "Till bords med Simon G". (20:e juli).

4. Jag ska besöka Degeberga samlarmarknad. Detta är inget "offentligt framträdande", jag ska bara vara där och spana efter serier och förpackningar. (22 juli).

5. Jag spelar med Far & Son på Emmabodafestivalen. (28:e juli).

6. Jag rappar på Babel i Malmö. Det är en onsdag. (15:e augusti).

7. Jag rappar på klubben "Full clip" i Göteborg. I samband med detta kommer jag även att ha en liten "Q&A". (31:a augusti).

8. Jag pratar om min bok "Död kompis" på Bokmässan i Göteborg. Jag kommer även att signera böcker vid ett antal tillfällen under mässans dagar. Föredraget är på söndagen kl. 14:30 - 14:50. (30:e september).

Efter Bokmässan åker jag till Tokyo och stannar där fram tills årsskiftet.

Vi ses på fredag på Barbro. Kvällens drink är Brass monkey. Jag postar denna favorit i repris, så att ni lär er mer om denna dryck.






tisdag 26 juni 2012

Det är... Far & Son i: "HETA ÄMNEN" på Flashback

Just nu pågår en mycket spännande tråd på Flashback om Far & Son. "svineriet på hultsfred, för mycket?" Läs här!

Det tog mig ett halvår att göra det här

Nu har jag textat om min bok till engelska. Top Shelf Productions ger ut boken i USA nästa år.

Det har gått ett halvår sen jag började med den engelska textningen. Den här grafiska stilen tar en jävla tid. Samtidigt har det varit ganska trevligt att utföra detta halvhjärndöda arbete. Jag har lyssnat på roliga podcasts medan jag jobbat. Det har känts ungefär som att kolla på teve (den kreativa utmaningen i att imitera mina svenska rubriker har inte varit särskilt stor), fast jag känner att jag fått något vettigt gjort samtidigt.

Johanna Karlsson på Bokhora skrev "jag har väldigt svårt att föreställa mig hur man går tillväga för att teckna så här". Här kommer en liten förklaring.

Först skissar jag en sida i blyerts på ett A3-papper (jag använder inte riktigt hela ytan, dock).



Klicka för större bilder!

När jag textar om till engelska lägger jag ett transparent papper över originalet och tecknar om det som behövs. Översättningen är gjord av Naomi Nowak. Författarfonden gav ekonomiskt stöd för översättningen.

Jag fyller i alla linjer med en Staedtler Pigment liner.



När jag tecknat klart (dessa sidor tog ca 2 veckor att rita) går jag till en pappershandel och förminskar sidorna i en kopiator. Detta gör jag för att de ska få plats i min A4-scanner. Jag scannar in sidorna och färglägger dem i PhotoShop. Om jag inte vill ha några konturer (som i exemplet nedan) färglägger jag även de svarta linjerna.



Så här ser uppslaget ut i den svenska boken.



Så här ser de nya sidorna ut efter att jag klistrat in den nya engelska texten.

Köp boken här.

måndag 25 juni 2012

Mitt mest lästa blogginlägg någonsin

Knarkskandalen med Far & Son på Hultsfred ledde till mitt mest lästa blogginlägg någonsin. Flera tusen människor klickade in sig på min blogg för att läsa om detta. Då jag har en annons för min nya bok överst på sidan, ledde detta till att jag återigen knep den åtråvärda förstaplatsen på Bokus försäljningslista för tecknade serier. Min fyra år gamla bok "Simons 120 dagar" kom också in på topp-10 igen i och med detta.



Mina mest lästa blogginlägg i övrigt handlar om knarkskandalen med Far & Son i Musikhjälpen samt mitt "scoop" om "Lego-rasismen" i Skrapans köpcentrum.

söndag 24 juni 2012

"Det är därför jag inte läser din blogg längre"

Rubrikens hårda ord uttalades av Aggro. Vi pratade i telefon och jag berättade att jag skrivit en hel del om Katten Nisse i min blogg på sista tiden.

Jag äger 10 svenskutgivna VHS-kassetter med Katten Nisse.



Det är ett av videobanden som sticker ut från mängden: "Nisse på nya äventyr" (inspelad 1985). Den är utgiven av Atlantic Releasing Corporation och det står "Rättighetsinnehavare: GMV Media AB, BOX 108 442 20 Kungälv" på baksidan.



Det sjuka med denna kassett är att omslagsillustrationen verkar vara färglagd med vanliga tuschpennor. Alltså den sortens färpennor barn brukar rita med.



Jag minns inte varifrån jag fått tag på denna pärla. Jag tror att det kan röra sig om en present från David Liljemark, som i sin tur hittat den på någon loppis.

Klicka för större bilder.



lördag 23 juni 2012

Vilken sorts människa skulle göra en sådan sak?

Knytkalaset var askul och flingorna blev något av en succé, men efter att ha studerat förpackningen ett slag, insåg jag en sak: "MMMH... TRESOR" är inte flingornas slogan, utan produktens fullständiga namn. Det går att läsa meningar i stil med "Kom ihåg att spara koderna på din Kellogg's® Mmmh…Tresor® paket". Vilken sorts människa döper en produkt till "MMMH... TRESOR"?

Nu är jag hemma i alla fall. Två böcker jag hade beställt från nätet har anlänt. Nu ska jag bädda ner mig med dessa.






fredag 22 juni 2012

Knytkalas!

Just nu sitter jag på en buss på väg till ett knytkalas. Mitt bidrag till knytkalaset är flingor och mjölk. Jag har köpt ett paket av den relativt nya flingsorten "Tresor" med smaken "total choco". Flingornas slogan lyder "MMMH... TRESOR".

torsdag 21 juni 2012

Min favoritglass



Jag hörde ryktas att den försvunnit ur sortimentet. Blev nervös. Till slut hittade jag den på Götgatan: Lemoncurd-struten från Sia Glass.

onsdag 20 juni 2012

Polisen har skickat Far & Sons knark på analys. Läs allt i Vimmerby Tidning



Idag skriver Vimmerby Tidning mer om Far & Son:


"Knarkfynd från Far & Sons konsert?
20.06.2012 08:22

Påsarna som hittades i festivalsoporna kommer troligen från konserten med Far & Son.
– Det är kokain i påsarna, säger Simon Gärdenfors. Vi utlovade den mest ondskefullaste spelningen, då måste man ta i lite och inte fega ur.

500 påsar med, som bandet själva säger, äkta kokain singlade ner mot scenen när piñatan slogs sönder under konserten. Några av påsarna hittades senare bland festialens sopor. Polisen har skickat dem på analys. Foto: Sandra Madestam

Jag var en i publiken på Far & Sons spelning, sista dagen under Hultsfredsfestivalen.
Simon Gärdenfors och Frej Larsson lovade oss den mest ondskefullaste spelning som vi någonsin sett.
Från scenen kastades oetiska aktier ut till publiken, kylskåp stod och läckte freon och ett bord som rullades in användas till att utföra plågsamma djurförsök på.
På hårda klubbeats behandlas allt från pedofili till knark och fyra låtar in i konserten, innan låten Excellent Ecstasy ska börja, hissas en kokainpiñata ner, som slås sönder med golfklubbor.
Under söndagen hittade städpersonal påsar, som polisen misstänkte innehöll knark.
– Vi har skickat i väg dem på analys, sa Anders Pernius vid polisen i Oskarshamn. Vi vet inte vad de innehöll, men en narkotikahund markerade att det kunde vara det.

Äkta vara
Kan det vara påsarna från Far & Sons konsert, som ni misstänker innehåller knark?
– Skulle det mycket väl kunna vara, säger Anders Pernius. Vi får se vad analysen visar om några veckor.
När Simon Gärdenfors kontaktas av tidningen hävdar han att det var äkta vara i påsarna.
– Kokainpiñatan innehöll 500 påsar innehållande ett gram vardera. En del kastade vi ut till publiken, men det mesta sparade vi själva, säger Simon Gärdenfors.
Författare: Charlotte Madestam"

tisdag 19 juni 2012

Recensioner: "Far & son gjorde festivalen roligare"



Vimmerby tidning har skrivit om Far & Sons Hultsfredsspelning:

"Far & son gjorde festivalen roligare. Duon Far & son är något av en kugge i den svenska hiphopscenen. Gruppen består av vildhjärnorna Frej Larsson - från Maskinen och Slagsmålsklubben - och mångsysslaren Simon Gärdenfors. Redan med Maskinen har Frej visat sig vara en mästare inom komiska provokationer, och i Far & son släpps de här idéerna helt lösa när de två sporrar varandra till nya dåd.

På hårda klubbeats behandlas allt från knark till pedofili, och Frej lovar att detta ska bli ”den ondaste spelning som vi någonsin sett”. De slänger ut oetiska aktier till publiken, tar in ett bord för att ”utföra plågsamma djurförsök” och firar ner en ”kokainpiñata” som de slår sönder med golfklubbor. För mig känns det konstigt att vissa inte ser humorn i det här.

Man kan dra tydliga paralleller till de scenshower som Slagsmålsklubben bjudit på genom åren, när de dansat nakna och ”skickat upp skaldjur i rymden”. Men när Far & sons texter svämmar över av ironier och oväntade referenser blir det en annan helhet.

Sedan har både Simon Gärdenfors och Frej Larsson på varsina håll visat prov på både självdistans och allvar, dels med Gärdenfors soloskiva ”Att leva med skammen” och dels med Maskinens senaste ”Framgång och efterfrågan”. Med detta i mixen växer respekten även för Far & son.

En fantastiskt svår spelning att skriva om, men en som Hultsfredsfestivalen hade känts betydligt tråkigare utan."

– Aron Lahti

Femtjugo.se skrev:

"Far & Son inledde världshistoriens ondskefullaste spelning med att spela golf. Med varsin korg bollar och klubba började de skjuta iväg dessa stenhårda projektiler med publiken som green. Så vitt vi vet skadades ingen, men direkt där och då så sattes standarden för spelningen. Simon Gärdenfors och Frej Larsson skiter i allt och rappar om vad de vill. Här nedan kan du se alla bilder från spelningen."

– Klas Eskilson

måndag 18 juni 2012

Justin Bieber jobbar med Kuk på Suga



Klicka för större!

På väg till Hultsfred fick vi trubbel med bilen och var tvungna att stanna på en mack. Jag fördrev tiden med att kolla på CD-skivorna de sålde där. Jag spanade in Justin Bieber-plattorna och vad fick jag se?

"ALL SONGS VOCAL PRODUCED BY KUK HARRELL FOR SUGA WUGA MUSIC, INC."

söndag 17 juni 2012

Far & Son-spelningen recenserad av Aftonbladets festivalblogg

Sandra Wejbro på Aftonbladets festivalblogg skrev om gårdagens spelning.

"Far & Son (Frej Larsson och Simon Gärdenfors) gör nån slags buskis-hiphop och slår sönder en kokainpinata på scen. Alltså, jag vet inte om det är min trötthet som talar, men fan, jag skrattar. Nu har vi även haft aktieregn och utdelning av bronskondom där priset är att få ha sex med Far & Son (citat: ”Far & Son slickar ditt anus till extas”). Humorn är väl inte för finkänsliga öron direkt."



Här slår vi ut golfbollar mot publiken.



Här gästar Unni Håkansson scenen med sin refräng på "Bronsfeber".

Klicka för större bilder.


lördag 16 juni 2012

Vi lurade gud



Det var fruktansvärt roligt att spela på Hultsfred idag. Jag känner mig fortfarande helt uppspelt. Återkommer.

fredag 15 juni 2012

Bokhora



Johanna Karlsson på Bokhora recenserar "Död kompis".

"sjukt snyggt paketerad. [...] Det är jättesnyggt. [...] Det är närgånget och rörande [...] som jag skrev i förmiddags är bilderna väldigt talande, målande, liksom fulländade i vad de vill kommunicera. Jag läser i både bild och text och jag älskar det."

Lär mer här.

Johanna Lindbäck på Bokhora skriver också lite om "Död kompis":

"Den boken / boxen var så sanslöst snygg (ni MÅSTE gå till en bokhandel och SE på den!)"

Om man inte bor nära en bra bokhandel får man nöja sig med att kolla på Youtube-bläddringen här.

Nu drar jag till Hultsfred. Hääääng meeed!

torsdag 14 juni 2012

"Svensk hiphop är just nu roligare än på 137 år."



Jag har just repat med Frej inför vår spelning på lördag. 13:30 på "Blue stage" på Hultsfredsfestivalen. Ni som missat videotrailern till spelningen: Kolla här.

Spotify-bloggen eightdaysaweek.se skrev om oss i förrgår:

"Svensk hiphop är just nu roligare än på 137 år. Kungen heter Simon Gärdenfors (missa inte listan här!), men Frej Larsson från Maskinen kommer inte långt efter. Självklart är det just de två som bildar fantastiska Far & Son."

Läs mer här.

Bilden ovan är tecknad av Therése Lundin och verkar vara en dagboksbild från när jag uppträdde på Mascot i Malmö för ett tag sen.

onsdag 13 juni 2012

Ett effektivt sätt att cementera könsrollerna



Idag recenseras min bok "Död kompis" i Sydsvenskan av Arvid Jurjaks. Det är något av en hyllning, men texten innehåller även en hel del kritik. Främsta anledningen är att recensenten inte verkar roas av oanständig humor. Min samlade produktion får sig ett tjuvnyp. Far & Son blir tagna i örat. Simons 120 dagar släpas i smutsen. Även Las Palmas får sig en känga.

Att kalla grov humor för "grabbig" är ett effektivt sätt att cementera könsrollerna. Vi lever i ett samhälle som hela tiden påpekar att det bara är män som kan uppskatta vulgär humor. Ett dåligt samhälle. Det är ditt fel, Arvid.

tisdag 12 juni 2012

Högsta betyg till "Död kompis" 5/5



"Det är självutlämnande och ärligt och när han rör vid den stora depressionen blir saknanden, sorgen och smärtan nära och påtaglig. Han lyckas väldigt bra med berättandet och tillsammans med det färgglada glimrande tecknandet bildas en stark helhet som jag gillar mycket bättre än hans tidigare böcker. Ska du bara läsa ett fåtal serier i år – eller under de kommande åren – då ska Död Kompis absolut vara en av dem."

Läs hela Roger Bengtssons recension i tidskriften Ikon här.

Ikon är en tidning med "tydlig kristen grund" och jag vill härmed höja ett varningens finger till alla mina läsare. Religion = farligt, manipulativt lurendrejeri, och/eller trams.

Köp "Död kompis här".

måndag 11 juni 2012

Drömmen om smält ost



Att äta mat är ett av mina stora intressen och ost är kanske det jag äter helst. Rätter som innehåller smält ost smäller alltid högt på mina listor. Nästan konstigt att jag inte upptäckt raclette-fenomenet förrän nu. En måltid som helt domineras av smält ost. Osten grillas och smälter ner på ett par tallrikar i realtid under hela middagen. Jag blev lika exalterad som Norpan blir när han är som värst. Kan verkligen rekommendera att testa denna rätt till exempel på Winjas ostkällare i Stockholm.

söndag 10 juni 2012

動絵狐狸達引



Jag laddar upp inför min japanresa i höst genom att titta på gamla tecknade filmer.

lördag 9 juni 2012

Jag lägger några år på att teckna en bok. Kan ni inte lägga några minuter på att skriva en recension?



Isabelle Ståhl rekommenderar min bok "Död kompis" i Nöjesguiden under rubriken "Vad du måste läsa den här månaden". Om "Död kompis" skriver hon:

"Den självbiografiska serietecknaren Simon Gärdenfors berättar i sin nya serieroman personligt om en av sina bästa vänners allt för tidiga bortgång. I bilder inspirerade av grafisk formgivning berättar han om vänskapens glädje, men också om sorgen, saknaden och hur man går vidare".

Det var fint skrivet, men det påminner lite om förlagets presstext, som går att läsa här:

"Simon Gärdenfors berättar personligt om en av sina bästa vänners allt för tidiga bortgång om vänskapens glädje, men också om sorgen, saknaden och hur man går vidare. Boken är exklusivt utformad med tillhörande slipcase. Serieteckningarna tas här till en ny nivå med inspiration från grafisk formgivning. Ett sant mästarprov från en av seriesveriges främsta självbiografiska skildrare."

fredag 8 juni 2012

Far & Son - videotrailer inför sommarens spelningar på Hultsfred och Emmaboda



Filmen är gjord och ritad av Lilly Zenhle och handlar om hur Far & Son fick idén till Sommarens två exklusiva spelningar.

Min senaste besatthet

En grej som jag på sista tiden snöat in på är att kolla upp källan för samplingar i mina favoritlåtar. Hemsidan Whosampled.com är fantastisk.

Här är ett exempel på en otrolig sampling:

Dr. Octagon-låten "Blue flowers" har samplat Bartóks Violinkonsert nr 2.

Klicka här och lyssna på samplingen som dyker upp 02:01 i Bartóks låt.



torsdag 7 juni 2012

Kung Kokos



Idag vaknade jag vid tiotiden och kom inte igång med att jobba förrän vid 13-snåret. Jag kunde inte uttyda någon tydlig anledning till mitt beteende. Periodvis är jag väldigt disciplinerad och ibland är jag rätt slapp. Ursäkter som "sommar" och "halvsemester" brukar dyka upp i huvudet.

Den norske journalisten Øyvind Holen har skrivit om min bok "Död Kompis".

"Sorg har sjelden sett så bra ut."

Läs mer här!

Idag har jag lyssnat på Björn och Beebop från Slagsmålsklubben som väljer låtar i P3. Det var fräsigt. Dom spelade bland annat "Summer camp" (del 1) av Las Palmas (min storebror gästar låten som loop-makare, här under artistnamnet Kung Kokos).

Lyssna här!

onsdag 6 juni 2012

Jag har fått en ny spelning



Jag ska uppträda som rappare på klubben Socker för min honung. Det är på Barbro i Stockholm. Jag kommer att köra där den 29:e juni. Kul va?

Klick här för att läsa mer om SOCKER FÖR MIN HONUNG MED NADJA VON BAHR OCH FRIDA STÅLNACKE.

tisdag 5 juni 2012

"Lelle"... skändad!



En välförtjänt uppläxning av tv4-Lelles presentation av min bok, i Biblioteket på p1. Massa annat bra snack om serier i övrigt i programmet också.

Här kan ni höra inslaget.

16:20 in i klippet dyker "Lelle" upp.

måndag 4 juni 2012

Kan någon hjälpa mig att hitta en japansk tecknad film på Youtube



Jag och några kompisar har snöat in på den tecknade serien Oishinbo, som jag skrivit om för länge sen här på min blogg. Jag försöker hitta klipp från den animerade TV-serien på Youtube, men kammar noll. Någon som hittar?

Edit: Tack dennis M m.fl!


TV アニメ 「美味しんぼ」 第... by dr0scout1

söndag 3 juni 2012

Beviset för att min andra vers i låten "Tjeckoslovakien" är 100% sann

I Far & Son-låten "Tjeckoslovakien" rappar jag om pantomimartisten Cyrano de Cognac. Lyssna på låten via Spotify här. Jag säger att "jag försökte fota, men det var för mörkt i salongen". Det var för mörkt för att det skulle bli ett tydligt foto, men jag hittade det mörka foto som trots allt blev av i en låda i min lägenhet. Detta foto kan ni beskåda nedan:


En sökning på internet antyder att Cyrano de Cognac är "still going strong".

lördag 2 juni 2012

Arbetet

"Död kompis är så sorglig. Och ändå så vacker, rolig, kärleksfull och ljus."

– Anita Boberg, Tidningen Arbetet (f.d. LO-tidningen).

Tack Mats Jonsson, som MMS-ade det här klippet till mig.


Klicka för att förstora!

fredag 1 juni 2012

Ny låt med Simon G och Sophie Rimheden, men man hör inte riktigt vad jag säger


Min polare Sophie Rimheden har just släppt en ny platta. Spana in Haj på Spotify här.

Jag blir väldigt glad över att hon ger mig så mycket ära i diverse intervjuer.

"Själva idén till den nya skivan fick hon redan 2010, då hon arbetade med rapparen Simon Gärdenfors (Simon G). En tanke hade grott om att hon ville använda den skånska dialekten och klippa i den, ner till varje bokstav och stavelse. Hon fick en gammal låt som Simon G tidigare spelat in, klippte och klistrade och mixade sedan ihop allt. Det resulterade i låten "Nöl" som finns med på nya skivan."

Läs mer här!

Jag jobbade med Sophie och CK när jag gjorde låten "Inte" till min soloskiva.