Wald Entertainment AB

Wald Entertainment AB
Nytt avsnitt av min sitcom "Mina problem" finns nu på Youtube. Klicka på bilden!

lördag 31 mars 2012

Far & Son-EP:n finns som materia


Jag gick förbi Bengans på Södermalm och såg av en slump att vår skiva "The Sushi USB EP" finns som CD. Igår träffade jag Petter Sjölund. Han har lärt mig att även CD-skivor är gjorda av vinyl. Jag får ofta frågan om jag släppt någonting på vinyl. Ska jag svara ja eller nej?

fredag 30 mars 2012

Jag är i Malmö?!?!



Igår efter partyt tog jag ett tåg till Malmö vid 05-snåret. Jag kom fram i morse och har hängt med "brorsan" och "morsan". Imorgon ska jag träffa "farsan" och på måndag "syrran".

I sista sekund blev jag bokad av min gamle polare DJ Besh One som gästrappare på Mascot imorgon. Det ligger mitt på Möllevångstorget.

Lördagen den 31:a mars
22:00 till 01:00
SIMON G (SIMON GÄRDENFORS IFRÅN LAS PALMAS, FAR & SON KOMMER TILL MASCOT O HÄNGER MED BESH ONE OCH RAPPAR LITE!
GRATIS INTRÄDE O ROLIG BRA MUSIK O KOOL OCH ROLIG RAP!
VARMT VÄLKOMMEN! ♥♥♥

Åldersgränsen är väl typ 20, men 18 om man har tur och skicklighet.
Restaurang Mascot, Möllevångstorget 6
Kolla in på Facebook!

torsdag 29 mars 2012

Jag har blivit hyllad som musiker

"Eight Days a Week" har satt ihop en lista med 20 spår där jag medverkar. "Vi röker ganja" och "Argentina" är i och för sig solonummer av Calle Thörn, men jag fnissar i alla fall i bakgrunden på den sistnämnda låten.

Jag blir kallad "husgud" och det står att mitt "register är väldigt brett – från politik och samhällskritik via kärlek till droger och humor, mycket humor."

Härligt att läsa, tycker jag.

...och länken? Eight Days a Weak.

onsdag 28 mars 2012

Jag och Frej stod inför ett moraliskt dilemma

Imorgon ska jag på releasefest för Maskinens nya skiva "Framgång och efterfrågan". Den är phet och finns redan på Spotify, så passa på att avnjuta den idag.

Per Hugo Kjellén har nyss färdigställt en dokumentär om Maskinen där jag medverkar i ett par klipp. Jag berättar bland annat om ett drogrelaterat moraliskt dilemma jag och Frej ställdes inför en kväll när vi var fulla.

Maskinen: Grillspetskompetens from UniversalMusicSweden on Vimeo.

tisdag 27 mars 2012

Jag är glad att jag bor i Stockholm

En av de bästa sakerna med att bo i Stockholm är utbudet av bra bokhandlar och seriebutiker. Nuförtiden kan man köpa det mesta på nätet, men i fysiska affärer kan man bläddra och se om någonting är värt ett köp. I "riktiga" affärer är det dessutom lättare att bli överraskad och hitta saker man inte visste fanns . De bästa seriebutikerna i Sverige för nya serier är Staffars och Alvglans. Båda är mycket "välsorterade".

Senast jag var på Staffars köpte jag "Special Exits" av Joyce Farmer. Det är den boken jag hört mest snack om det senaste året i amerikanska alternativseriekretsar.


Serieromanen är skapad av en 70+kvinna som tecknat serier sedan den första vågen av undergroundserier. "Secret Exits" handlar om en tant som tar hand om sina döende föräldrar. Boken var riktigt seg, men efter att ha läst två tredjedelar hade jag mjukats upp tillräckligt för att känna mig berörd.

En annan grym bok/tidningsaffär i stan är Papercut. Jag var där i söndags och snubblade över två publikationer som direkt kändes som givna köp.

Det första var den Berlin-baserade tidskriften Mono Kultur #30. Skriven på engelska som tur var. Detta nummer innehåller enbart en färsk intervju med Chris Ware. Jag njöt så mycket av att läsa den, att det gjorde lite ont när jag märkte att det bara var några sidor kvar mot slutet.


Det andra jag köpte var boken "Pretty, Pretty, Pretty Good", en biografi om Larry David av Josh Levine. Har just börjat läsa den och jag har grava problem med att lägga den ifrån mig. Älskar skiten.

måndag 26 mars 2012

Min hemliga fantasi

Jag fantiserar ofta om att börja samla på saker ännu mer maniskt än vad jag redan gör. När jag såg det här klippet med Chris Wares samling av Gasoline Alley-memorabilia, fick jag ett starkt sug efter att sätta ihop ett skåp med en egen samling.


Det naturliga för mig skulle vara en Katten Nisse-samling. Jag drömmer om att resa runt i Italien, Portugaul och Amerika och försöka hitta så mycket gamla snygga 80-tals-merchandise-prylar med Nisse som möjligt på olika loppisar. Trots detta starka sug känner jag på mig att ett sådant samlande inte skulle göra mig lyckligare än vad jag redan är. Jag vet inte.

söndag 25 mars 2012

Favoritgodis just nu


Läkerols nyhet med lakrits och havssalt smakar överraskande smaskens. Det är liksom salt sötlakrits.

Visste ni förresten att smaken salvi är en ihopskrivning av salmiak och viol?

lördag 24 mars 2012

Pennan som försvann del 2

Nu är det dags för den andra delen i mitt hittills mest avskydda blogginlägg som ni hittar här: Pennan som försvann del 1
Detta inlägg fick anonyma näthatare att skriva kommentarer som "Simon vad är detta? försöker du få oss att sluta läsa din blogg?"

Igår låg pennan där på mitt bord plötsligt. Pennan som försvann. Jag har ingen aning om hur den kom dit igen. Jag har bara ett ord att säga om allt det här: "Mystiskt".

fredag 23 mars 2012

Hur man försörjer sig som artist



2:18 in i detta klassiska klipp får Far & Son frågan...

– Om man är nybörjare som artist, hur ska man då få sina pengar?

– Man får väl stjäla cyklar och sälja.

Nu har vi gjort slag i saken och öppnat Far & Son Cykel.


Vår EP är förresten "veckans skiva" på Popbrus.com.

"(...) en av det här landets intressantaste rapgrupper (...) snygga beats (...) förbannat roligt (...) ett par grabbar som skiter i politiken och bara vill svina, det behövs det också."

torsdag 22 mars 2012

Planer inför fest

Jag är ute i god tid. På Bokus hemsida står det att min bok "Död kompis" går att köpa från och med den 15:e april. Man kan "bevaka" den där redan nu.


Knappt två veckor efter detta, närmare bestämt den 28:e april har jag releasefest för boken. Denna fest är samma helg som STOCKHOLMS INTERNATIONELLA SERIEFESTIVAL 2012 (tidigare känd som SPX).

Mitt party kommer att hållas på Bar Brooklyn, som sitter ihop med Strand på adressen Hornstulls strand 4 i Stockholm.

I lokalen finns en bar med alkohol, två flipperspel. Star Trek: The Next Generation och World Cup Soccer. Det finns en arkadmaskin med diverse retrospel. Vi snackar Donkey Kong, Frogger, två versioner av Pac-Man och mycket mer.






Maja Asperö-Lindh från "Festa med killar" kommer att spela skivor. Jag har snackat med några kompisar i "Youtube Golden Best"-gänget som förmodligen kommer att visa lite videoklipp på duk. Vi kommer att fixa en mikrofon och göra lite spontana framträdanden. "Mer akter tillkommer" som det brukar heta.

Jag kommer att signera och rita små figurer i era böcker. Vi kör klockan 19-03.

Jag skriver mer info när det börjar dra ihop sig.

Attenda Facebook-evenemanget redan nu genom att klicka här... och glöm inte: Skriv upp i kalendern.

onsdag 21 mars 2012

Anledningen till att det är jobbigare att uppträda som rap-artist än att spela i ett popband

Detta är då det svar som Folkbildningsnätet använder som lockbete för att folk ska ta del av deras pedagogiska resurser.

Svaret är att popmusiker har mycket mindre text att komma ihåg, så de kan vara fulla på scen utan att glömma sina texter. Som rappare kan det vara svårt att minnas all text efter några flaskor vin. Spelningarna kan bli jävligt ösiga när rapparna är fulla, men det är en balansgång.

Nedan kan ni beskåda ett klipp med Far & Son, där vi är ordentligt "på lyset". Vi glömmer en hel del text, men vi röjer glatt vidare för det. Mitt introsnack är förinspelat.



Studioinspelningen av samma låt hittar ni här.

tisdag 20 mars 2012

Podcast om serier

Jag "missbrukar" podcasts medan jag jobbar med mina serier. Idag lyssnade jag på Rob & Bobs Podradio. Det är kul att lyssna på folk som pratar om den typen av serier jag gillar. Spana in här nedan:



Rob & Bobs Podradio - Avsnitt 01 - Bokmässan

Utomlands är Inkstuds det "hottaste".

måndag 19 mars 2012

Nytt författarporträtt inför boksläppet i april


Klicka för större bilder


Min nya pressbild är tagen av den talangfulle fotografen Viktor Gårdsäter.

Inför plåtningen snackade vi om jag hade tänkt mig för typ av bild. Jag kände för ett ganska tungt porträtt i stil med fotot av Walt Disney på utsidan av den biografi jag läser just nu.

Viktor tyckte att det då skulle passa med mörka träpaneler som bakgrund och föreslog att vi skulle ta bilderna i van der Nootska Palatset. Det ligger ganska nära där jag bor.


Uppställning!



En välförtjänt paus.

söndag 18 mars 2012

Någonting jag tackat ja till när jag var full?

Flitiga bloggläsare vet att jag googlar mitt eget namn dagligen. Ibland dyker det upp märkliga saker. Idag hittade jag det här bland Google-träffarna:


"Hiphopduon Far Och Son, Simon Gärdenfors och Frej Larsson, uppträder och berättar bland annat varför det är jobbigare att uppträda som rap-artist än att spela i ett popband."

Är vi verkligen lämpliga att använda som pedagogiska resurser i Folkbildningsnätet? Jag var tvungen att tänka efter noga vad det här kan vara för något. Till slut kom jag på det. Det är från UR-programmet Garage, som jag och Frej var med i från längesen. I Samma program nämner Frej att Alf Svensson knullar barn.

lördag 17 mars 2012

Mer knarkmusik

Min gode vän Jocke Boberg har mixat ihop ett par Dr. Alban-hits till en mycket skojig låt. Avnjut "Hello Heroin"!

fredag 16 mars 2012

Simon Gärdenfors pekas ut som rasist

Historien fortsätter från förra blogginlägget...

Anledningen till att vi befann oss i Chicago var att vi just släppt varsin serieroman i USA. Vårt förlag Top Shelf hade bjudit in oss till seriemässan C2E2 för att signera och lansera våra böcker.

Min bok "The 120 Days of Simon" hade just släppts och recensionerna hade börjat trilla in. Det var mest positiv kritik, men alla var inte stormförtjusta. Comics Alliance skrev att jag var en "egomaniacal, vaguely racist, idiotic, awful person." Nättidningen PLAYBACK:stl beskrev också boken som just "vaguely racist". Mina kompisar retade mig för detta och använde uttrycket så fort tillfälle gavs. Amerikanerna är känsligare. Av alla svenska recensioner av "Simons 120 dagar" var det ingen som nämnde ett endaste ord om rasism.

Vi satt på rad i Top Shelfs monter på seriemässan. Varje gång någon slog till på erbjudandet "alla tre böckerna för 30 dollar" plockade jag upp min "Get off the phone excuse machine™" och tryckte igång en polissiren som en slags partysignal.

En man med asiatiskt utseende kom fram och köpte min bok. Jag signerade den och innan han skulle gå sa jag "Wait, listen to this!". Eftersom han bara köpt en bok tänkte jag att han skulle få höra en annan partysignal än den jag brukade köra med. Jag höll upp min "Get off the phone excuse machine™" mot hans öra och tryckte på en slumpmässig knapp. Jag visste i ärlighetens namn inte vad maskinen skulle säga.



"CHIIIINESE FOOD! DELIVERY!" skrek en inspelad röst från min "Get off the phone excuse machine™". Den asiatiske mannen såg inte speciellt road ut. Folket i Top Shelf-montern stirrade misstroget på mig. Mats pekade på mig och viskade: "Vaguely racist."

torsdag 15 mars 2012

Proffsen lär ut hur man gör!

För ett par år sen var jag i Chicago med mina serietecknarkollegor Mats Jonsson och Kolbeinn Karlsson. Vi flög från New York och innan vi drog frågade vi Gabe på Desert Island vad man inte fick missa i Chicago. Han sa att om man bara skulle se en sak, var det butiken Uncle Fun.


Foto: Kolbeinn Karlsson

Vi åkte dit. Det var en ganska liten affär med skämtartiklar och kuriosa. Första intrycket var inte så imponerande, men efter en stunds letande hittade jag ett par höjdare.

Det första var en "Get off the phone excuse machine™". En liten nyckelring med ljudeffekter (gråtande barn, polissirener m.m.) som jag haft mycket glädje av.


När vi skulle gå såg jag en VHS-kassett i skyltfönstret. Jag gick tillbaks in och frågade hur mycket den kostade. Jag fick den gratis. "HOW TO DRAW... Blitz™ CARTOONS BY BRUCE BLITZ". Det finns mycket att säga om Bruce Blitz och hatpotentialen i hela hans person och verk. Bedöm själv, höll jag på att säga.




Imorgon: Äventyren i Chicago forsätter. Simon blir utpekad som rasist.

onsdag 14 mars 2012

Vad fan menar dom?

Jag lyssnar på hiphop. Ibland händer det att jag undrar vad en rappare menar med en viss textrad. De senaste dagarna har jag funderat över dessa:

"I remain sober when I drop a hit, but I put gum in my ass cause I like to pop shit."

Från låten Pass The 40 av Black Sheep


"most niggas dedicate their life to crime"

Från låten D. Original av Jeru the Damaja


"y'all won't see me like Suge in Miami"

Från låten Ya Favorite Joints av Skillz


Lyssna på låtarna på Youtube och kom gärna med egna tolkningar. Mr Lawnge kanske kan blåsa tuggummibubblor med röven om han vill, men jag gissar att jag missat lite av skämtet. Menar verkligen Jeru att de flesta mörkhyade ägnar sina liv åt att begå brott? Jag förstår att Skillz syftar på Suge Knight, men varför kan vi inte se honom i Miami?

tisdag 13 mars 2012

Far & Son är lika stora som The Cure


Såg en Hultsfredsannons på tunnelbanan. Far & Son står skrivet i den största typsnittstorleken av de tre möjliga. Samma storlek som The Cure.

måndag 12 mars 2012

Vad jag gör nuförtiden

Min bok "Död kompis" släpps om ungefär en månad (finns i butik och på nätbokhandlar 16:e april). Just nu håller jag på att texta om hela boken till engelska. Jag vill att den ska komma ut i USA så småningom också. Författarfonden har gett bidrag till översättningen (som Naomi Nowak står för) och jag håller på att texta om allting. Det tar en jävla tid. Jag ritar alla rubriker för hand och färglägger dem i datorn när jag scannat dem. Nedan kan ni skåda ett "före och efter"-exempel på en titelsida.


söndag 11 mars 2012

Jag och Bromander ska prata ut

Jag och Bromander ska delta i ett scensamtal på Stockholms internationella seriefestival (med SPX). Det blir på Kulturhuset den 28:e april, samma dag som min releasefest fast tidigare på eftermiddagen.

lördag 10 mars 2012

Jag tyckte att det var ett så roligt bus att jag var tvungen att skriva ner det

En kille jag snackade med på ett café (Giffi på Hornsgatan) ansåg att uttrycket "facerape" var för brutalt. Att olovligen ändra status på någon annans Facebook-sida tyckte han borde kallas för "book loan" istället. Jag tyckte det var en ganska bra idé, men föredrar den svenska översättningen "boklån".

Ibland är jag på ett sådant humör att jag tycker att vissa idéer jag får är fantastiska idéer. Ett tillstånd som ofta uppstår sent på kvällen eller när jag är bakfull alternativt pårökt. Jag antecknar dessa idéer, sen nästa dag får jag avgöra om idén var så jävla bra som jag fick för mig dagen innan.

Igår var en sådan dag. Jag var lite bakis och kom på en grej man kunde skriva när någon glömt att logga ut från Facebook. Jag tyckte att det var ett så roligt bus att jag var tvungen att skriva ner det. Idag var det alltså dags att läsa och bedöma gårdagens idé. Det stod:

Det perfekta boklånet: "Don't ask. Just party."

fredag 9 mars 2012

Far & Son klara för Emmaboda

Då ses vi på Emmabodafestivalen 25-28 juli. Kul va?


Bilden ovan är inskickad av Walter "Walle" Skjöth Hedlund. "LOL" säger vi om den.

torsdag 8 mars 2012

Kaj hamnar på sjukhus* Del 2

Min storebror fyllde år någon gång på 80-talet i Hjärup och han hade barnkalas. Mina föräldrar anordnade olika lekar och en av dem var "gissa sked", även känd som "smakleken". Mina päron kallade fram ett barn i taget, band för ögonen och lät ungen smaka på en sked. Barnet skulle sen gissa vad som fanns i skeden t.ex. O'boy, vaniljsocker eller kanel.

Det blev Kajs tur och min mor förde in skeden.

– Kan du gissa vad det där var, Kaj?
– Eh... nä!
– Det är en jättevanlig sak.
– Jag vet inte vad det är.
– Kom igen nu Kaj! Det är något man använder när man bakar...

Här kom min mamma på att Kaj var kraftigt glutenallergisk.


*Jag var för liten för att minnas den här historien. Min mamma har berättat den flera gånger, så det är hennes anekdot jag refererar till. Det kan hända att Kaj aldrig behövde åka till sjukan den här gången. Det låter egentligen mer rimligt att Kajs mamma ringde till sjukvårdsupplysningen som sa att de skulle "avvakta". Kaj lever idag.

onsdag 7 mars 2012

Far & Son klara för Hultsfred


"Simon och Frejs bisarra och fantastiska texter lär också ha orsakat många hakor att falla i golvet och fått många att fråga sig om de hörde rätt, sjöng dom verkligen så? Får man sjunga eller rappa så?"

Läs mer här.

Jag satte en lapp på ryggen på Kaj

Nu är det bara fyra veckor kvar till dymmelonsdagen. Dagen då man sätter lustiga lappar på varandras ryggar.

Detta får mig att minnas en gång när jag satte en lapp på en pojkes rygg. Allting slutade med att han hamnade på sjukhus.

När jag gick i mellanstadiet i Hjärup var vår lärare sjuk en dag så vi hade vikarie. Vår ordinarie lärare hade skrivit en lapp som han klistrat fast vid katedern. "SJUK TILLS IMORGON" stod det på den. Lite misstänkt att han visste hur länge han skulle vara sjuk. I vilket fall som helst skojade "Lunkan" i min klass till det med vikarien. "Lunkan" tog lappen med tejpbiten och lyckades obemärkt fästa denna på vikariens rygg. Vikarien gick runt med lappen på ryggen hela dagen.

På kvällen skulle jag och min storebror på judo-träning. Vi åkte bil tillsammans med Kaj Hagstedt, en jämnårig kompis till oss som bodde i samma kvarter. Inspirerad av händelsen i klassrummet tidigare samma dag, tänkte jag skoja lite med Kaj. Jag skrev en egen lapp som jag tejpade fast på hans rygg. Det jag valde att skriva på lappen var fantasilöst nog "SJUK TILLS IMORGON". Kajs mamma skjutsade oss hem från träningen och hon upptäckte lappen. Hon undrade varför jag skrivit så och jag ryckte på axalarna och sa att jag skojade.

Nästa dag ringde Kajs mamma. Kaj hade blivit "SJUK TILLS IMORGON". Han var på sjukhuset och hade opererats för blindtarmsinflammation. "Det är farligt att skriva såna lappar" sa Kajs mamma.

Imorgon: Kaj hamnar återigen på sjukhus. Familjen Gärdenfors är inblandade även denna gång.


Kaj Hagstedt

tisdag 6 mars 2012

Rubriker med knark får alltid många sidvyer


Jag läser bloggen "Hög tid" lite då och då. Igår läste jag texten med rubriken "Cannabis och kreativitet" och skrattade högt flera gånger. Vill du också skratta högt flera gånger? Klicka här!

måndag 5 mars 2012

Stora skrattboken


Jag fick en grym present. "Nya Stora skrattboken" sammanställd av Frank Dennis. Det roligaste hittills är förordet av just Frank Dennis.


"Jag har arbetat med med bland annat buskisteater, trolleri och grimaser - allt för att roa både andra och mig själv. När jag blev pensionär kände jag ett behov av att ha en hobby och det blev vitsar."
Grimaser? På vilket sätt arbetade Frank Dennis med grimaser? Tanken svindlar. Jag har än så länge läst 164 av bokens 3000 roliga historier. Ett exempel på ett skämt ur boken:
"Jag har så mycket ogräs i min trädgård att jag inte vet om jag ska gråta eller kratta."
Jag har också gjort en skämtbok. Den hittar ni här.

söndag 4 mars 2012

Den förbjudna dansen

När jag var liten såg jag en dokumentär på TV som hette "Lambada - den förbjudna dansen". Var den dansen någonsin förbjuden någonstans?

lördag 3 mars 2012

En liten dans

Ikväll uppträder jag på Vardagsrummet i Stockholm.
OSA:r gör du här.
Facebook-event med mer info finns här.
Det är inte en jättestor bar, så det kan bli fullt ganska snabbt. Jag börjar spela lite slappa "plattor" strax efter 22-snåret. Ungefär vid midnatt kör jag ett halvtimmes-set där jag rappar.

För att komma i stämning inför kvällen kan ni titta på detta bortglömda Youtubeklipp med Far & Son där vi framför en förhistorisk version av Bronsfeber. Jag dansar en speciell liten dans iförd vita gymnastikskor.

fredag 2 mars 2012

Omslaget till min första bok!




Så här såg det ut. När jag var i Vietnam lät jag en lokal konstnär måla av det. Kan ni gissa vad som är vad?

torsdag 1 mars 2012

Omslaget till min nya bok!


Nu har det "läckt ut" en bild på omslaget till min nya bok "Död kompis" med tillhörande slipcase. Jag är sjukt nöjd. Hittills har bara 2 st. provexemplar levererats. Boken kan beställas via internetbokhandlar från och med den 15:e april. Releasefesten går av stapeln ett par veckor efter det: lördagen den 28:e april i samband med Stockholms internationella seriefestival 2012 [med spx].